Tuesday 26 April 2016

Teoria o plynuti casu

Vedomosti ludstva sa mozu javit ako obrovske, ale v skutocnosti su mizive. Existuje jeden pokus, pri ktorom sa laser namieri cez dve strbiny. Pri pozorovani tento laser prechadza len jednou strbinou, co je divne. A preto dochadza k tomu, ze vedci chcu tento jav zmerat. Pri merani ale laser prechadza oboma strbinami. Cital som vedecku pracu, kde teda zistili, ze nie je len akcia a reakcia, ale ze dochadza aj ku zmene aktualneho stavu podla buduceho. Co moze znamenat ine plynutie casu, pripadne opacne. Zatial sa to ale nepodarilo podlozit nejakymi vzorcami, stale sa jedna o teoreticku fyziku.


Cas ako taky bezne ludia povazuju za stvrtu a konstantnu dimenziu nasho vnimania. Je to chyba, lebo je to len na zaklade nasho vnimania a na zaklade nasich nedostatocnych vedomosti. V skutocnosti cas ako taky moze byt len dalsia premenna, ktora sa da modifikovat.

A teraz si tieto poznatky premietnime na urcite pozorovania, ktore su sucastou nasho bezneho zivota. Ak clovek vo svojom vnutri tuzi stretnut urcity typ cloveka, stretne ho. Netvrdim, ze to je premisa, je to vysledok nie len mojho pozorovania. Ved si vezmite aj kopu “mudrych/motivacnych viet” v zmysle “zmyslaj nejakym sposobom, budes stretavat podobnych ludi”, ktore sa objavuju na internete. V spojitosti s danym fyzikalnym pokusom, to teda znamena, ze pre ludi neplynie cas len kontinualne dopredu, ale nastava aj iny efekt, dal by sa nazvat opacnym.

V skutocnosti ak sa nad tym zamyslime aj z hladiska nabozenskeho, moze to suvisiet aj so samotnym bohom. Ludia sa modlia o nieco, veria v to a nastava zazrak, ze sa im to splni. Ide o to, aka silna je viera v danu vec. Ako sa spomina v biblii ked Jezis povedal "chod, tvoja viera ta uzdravila". Takze vlastne sa jedna len o suhru fyzikalnych zakonov, ktorym sme dali taketo pomenovanie.

No comments:

Post a Comment